Ny pastebin hos mig

Ni har säkert hört talats om tjänster som tillåter använder att skicka ”copy/paste’ad” text via en länk. Länken kan vara lösenordsskyddad och/eller bara finnas i ex antal timmar/dagar. Detta är ett sätt för folk att minska långa text rader i chatsystem som IRC eller om man vill skriva något längre än vad twitter tillåter.

Det största alternativet som används heter PasteBin och är mycket populär bland internetanvändare.

En nackdel som jag ser att tjänster som dessa är att de är centraliserade och drivs av en aktör. Inte säkert att man vill lita på någon annan när det kommer till att dela text med folk, alla tycker väl inte att det är så hysh hysh kring det, men ändå, viktigt att poängtera att du INTE riktigt äger texten om den lagras någon annan, även om policies och regler skapas så kan de brytas, det bara är så.

zerobin-logo-160331Om man vill drifta en egen ”pastebin” så kan man använda sig av den öppna mjukvaran vid namn ZeroBin. Bara att ladda ner filerna och ladda upp på din egna server eller där du har din server (t.ex hos en hosting leverantör). Jag satte direkt igång en subdomän på min webbserver och laddade upp filerna för test och för mig själv när jag vill dela text på ett enkelt sätt.

Om du som besöker vill testa min ”tjänst” så kan ni besöka paste.mined.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *