Fiber ute på landet?

fiber-internet-slide

Yes, ni hörde mig, ”fiber ute på landet”. Kanske inte något speciellt år 2016, men det är premiär ute hos mina föräldrar och de håller på att installera det just nu. Någon dosa på utsidan och 2 på insidan. Vi vet dock inte riktigt vilken operatör vi ska välja här, men blir nog Bredbandsbolaget då Bahnhof inte har TV genom internet att erbjuda här ute.
Mina föräldrars hem börjar bli mer och mer en del av staden, åkrarna försvinner, hus byggs, skolor, butiker, ja ”you name it”.

Kommer nog försöka övertala min föräldrar så jag kan få ha en liten server här med lite replikering/backup och annat tjafs. Kul om man kan få använda utrymme och uppkoppling för lite off-site arbete, jag menar, vad händer om min lägenhet brinner ner eller liknande? Vart tar min data vägen, jo, poff, borta! Så ja, en replikering av data som jag backuper till min lägenhet vore ju förträffligt.

Har varit lite stilla med mina serverprojekt den senaste tiden. Jag håller på att utvärdera en lösning vid namn Zentyal där jag kör DHCP samt DNS i det lokala nätverket och det funkar just nu riktigt bra. Man kan dessutom använda OSet om man vill bygga en egen dedikerad brandvägg/router. OSet kör jag på min gamla desktop maskin, men den kommer få köra Univention snart, så Zentyal ska jag virtualisera i Univention tänkte jag. Min arbetshäst som denna site sitter på ska få det lite lättare så att säga. Behöver inte köra allt på en o samma maskin.

Uppdatering från mitt odlingsprojekt kommer nog komma upp i slutet på denna vecka.

Flickvän. Uptime. Status.

Oj vad saker och ting kan förändras när man minst anar det. En dag för någon månad sedan skrev en tjej till mig på Badoo, nu efter en liten tid så är hon min kvinna och jag hennes man. Nu sitter jag i hennes säng och skriver detta inlägg för att jag kände att jag behövde skriva av mig lite.
Jag har ju en aning om att inte så många läser denna blogg, men jag tycker om att skriva av mig iaf.

Nu har mitt ”mainframe” varit uppe i 330 dagar utan bortfall från el. UPS, ska tilläggas att jag använder.
Skärmbild från 2016-07-24 09-44-10
I övrigt så leker med liv just nu. Jag har jobb som jag mer eller mindre trivs på rakt igenom, men som alla jobb alla har på denna planet så är inte jobbet det bästa under vissa stunder. Men då är det bra att ha saker i sitt liv som stärker en, som musik och vänner, specifik en flickvän som tar hand om en och som man kan älska och pyssla om. Nog om mig, ha de fint, tja.

Borensberg, nytt jobb och ledighet

Idag ska jag hänga med morsan till Borensberg för att hämta upp syrrans tvillingar, Vera och Gry. Blir sista gången som jag hänger med dit eftersom detta är sista veckan som jag är ”ledig”. Jag har varit ”ledig” sen 13 Januari detta år och har sökt efter ett nytt jobb. Behövde byta miljö efter 7 år på samma företag, och jag måste säga att jag är vuxit och lärt mig en hel del under perioden på detta Linköpins företag.

Nu ska jag mot nya äventyr på ett företag som håller med tjänster inom IT, åt små och medelstora företag. Ser fram emot att börja jobba igen, speciellt med sådant som jag brinner för: Att hjälpa folk med det jag kan, för att underlätta deras vardag.

Apropå ledighet, eftersom jag har varit fri ett bra tag nu så ska jag nog inte vara mer ledig detta år, men förmodligen så kommer jag behöva ta ut 2-3 dagar i Augusti så att man kan gå och härja på Skogsröjet istället för Sweden Rock Festival. Lite tråkigt att bryta en kombo på 11 besök på en och samma festival, men tror det räcker nu. SRF kommer bara locka om det kommer några unika band som man INTE har sett. Jag har ju plöjt igenom väldigt många band på SRF så nu är det dags att stara en ny tradition: Skogsröjet!!!

Fördelen med Skogsröjet är att den ligger 40-50 minuter ifrån min hemstad, istället för 4-5 timmar som SRF.

Hydro update: Gif + omplacering

Bestämde mig för att uppdatera bloggen med en ny gif, där vi återigen ser hur det rör sig. Jag gjorde om övervakningen av plantorna till 2 bilder per timma, alltså 48 bilder per dag. Så när jag då vill göra en gif, då loggar jag in på min ”app server” (mndsxu1010, test samt blandad funktion), skriver in ett kommando (convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif), väntar en liten stund och smack-bom-bang jag har en gif som jag kan titta på:

hydro-1

Nu är det ju som så att min kamera inte är jätte bra, har ställt in den så bra jag bara kan så att det inte ska vara så himla överexponerat när solen tittar fram. Men lite svårt, sak samma. Man ser vad som händer i ”realtid” och det är det som är meningen.

Älskar att se mina plantor röra på sig, när man tittar till dem så står dom ju bara där och verkar sova, och det stämmer ju inte. Plantor växer hela tiden, konstant, och vill man se detta så måste man göra en liten timelapse gif. Gifen ovan är under denna månad (April).

Satte i ny basilika som ni ser, och har placerat om växterna lite. Skördade den stora spenaten förra veckan och skörden ligger i en sluten påse i frysen. Haha, jag är ju inte en matlagare så jag vet inte vad jag ska göra med detta, och om jag följer mitt mål så kommer jag har full produktion inom 1-3 år med kanske 10-20 plantor till. Full produktion kanske är att ta i, men tanken är ju att det ska öka med tiden och att jag kanske till och med vill ha en dedikerad lokal för detta projekt.

Jag kanske visar en liten bild på skörden av spenaten, men inte idag. Kan säga er att spenaten smakar ”grönt”, som spenat ska smaka tror jag.

Förklaring kring kommandot som jag använder:
convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif

Convert = ingår i paketet ”imagemagick”
-delay 20 = tid i millisekunder innan nästa bild i gifen
-loop 0 = hur många ggr gifen återupprepas, i detta fall för evigt
2016040*/*/*.jpg = detta är då mapparnas och bilderna namn, i detta fall så vill jag använda bilder i mapparna för år 2016, månad 4 (April) och den X dagen i månaden. Stjärnan (*) är ett ”wildcard”. Andra stjärnan är tid på dagen och tredje är namn på alla filer i mappen, som är i filformaten jpg.

Jag använder operativ system som bygger på linux (just nu Linux Mint) och detta kommando kan ej användas i Windows, så ta inte upp kommandoprompten, för din dator förstår inte vad du menar 🙂

Uppdatering från mig

Har idag fått en till dator, en bärbar sådan. Testar att skriva ett random blogg inlägg och se hur det känns att skriva på maskinen. Kör Linux Mint på’n och hittills nöjd, hade tänkt köra Debian Gnome men jag gav Mint en chans.

En föredetta kollega på förra jobbet ringde och kollade läget, inget speciellt, en enkel fråga som jag kunde svara på.

Servern tickar och går, har varit uppe i:
uptime-mndsxe0001Antar att UPSen hjälper till en del, rekord slås varje dag från och med nu. Måste dock köpa mer minne te’n, och då måste man ju stänga av aset…….

Imorgon ska jag hjälpa mina föräldrar med att ta emot lite möbler som skall komma mellan 10-15, så det var lägligt att jag fick hem datorn idag så jag hann installera om den, den kom nämligen med Windows10 …

JRE, Badoo och mjölk…

Sitter framför jobbdatorn just nu och deppar över att min egna dator mår dåligt och rent automatiskt deppar jag lite mer pga kostnaden att köpa en ny dator. Kan inte hålla mig endast till min smartphone, det går bara inte. Har suttit så in i norden mycket framför en dator att jag får panik när jag skriver för länge på luren. #Klaustrofobi

På YouTube spelas just nu the Joe Rogan Experience med Milo och det är ett mycket intressant avsnitt om sex, feminism, förtryck och sanningar. Milo är en bra debattör för att han är just en sak, han är homosexuell och älskar att vinna över hetsiga feminister som inte vet vad de ska svara när han äger dem. Värt att kolla upp killen om det intresserar.

Sitter på Badoo och snackar med en kvinna som verkar härlig och go. Har pratat med henne till och från i säkert ett år nu och jag har aldrig vågat fråga ut’na på en liten träff, men kanske ska ta och göra det imorgon. #Spännande

Och så dricker jag utav en av mina favorit drycker: MJÖLK! Jävlar va fin den röda är från Arla.

Imorgon ska jag hjälpa en bekant med sin NAS och det ska bli spännande och pilla med något jag gillar: NYA SAKER! Konsument prylar är roligare att mecka med än rackservrar om jag ska vara ärlig, men men…

NFC, UFC och irritation…

image

Fick hem 10 st NFC taggar igår. Rätt intressanta saker man kan göra med dessa.

Kör Tasker för att programmera makron och sen kör jag Trigger för att aktivera makro med NFC taggar.
Har bara testat med denna så inget bestämt än.

I övrigt är det UFC helg med 3 galor och har redan sett den första. Andra blir idag och tredje imorgon. Aldo kommer krossa McGregor. Rockhold kommer äga Weidman.

På jobbet är det ”fucked” just nu, men tror jag löser det på måndag.