Hydro update: Gif + omplacering

Bestämde mig för att uppdatera bloggen med en ny gif, där vi återigen ser hur det rör sig. Jag gjorde om övervakningen av plantorna till 2 bilder per timma, alltså 48 bilder per dag. Så när jag då vill göra en gif, då loggar jag in på min ”app server” (mndsxu1010, test samt blandad funktion), skriver in ett kommando (convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif), väntar en liten stund och smack-bom-bang jag har en gif som jag kan titta på:

hydro-1

Nu är det ju som så att min kamera inte är jätte bra, har ställt in den så bra jag bara kan så att det inte ska vara så himla överexponerat när solen tittar fram. Men lite svårt, sak samma. Man ser vad som händer i ”realtid” och det är det som är meningen.

Älskar att se mina plantor röra på sig, när man tittar till dem så står dom ju bara där och verkar sova, och det stämmer ju inte. Plantor växer hela tiden, konstant, och vill man se detta så måste man göra en liten timelapse gif. Gifen ovan är under denna månad (April).

Satte i ny basilika som ni ser, och har placerat om växterna lite. Skördade den stora spenaten förra veckan och skörden ligger i en sluten påse i frysen. Haha, jag är ju inte en matlagare så jag vet inte vad jag ska göra med detta, och om jag följer mitt mål så kommer jag har full produktion inom 1-3 år med kanske 10-20 plantor till. Full produktion kanske är att ta i, men tanken är ju att det ska öka med tiden och att jag kanske till och med vill ha en dedikerad lokal för detta projekt.

Jag kanske visar en liten bild på skörden av spenaten, men inte idag. Kan säga er att spenaten smakar ”grönt”, som spenat ska smaka tror jag.

Förklaring kring kommandot som jag använder:
convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif

Convert = ingår i paketet ”imagemagick”
-delay 20 = tid i millisekunder innan nästa bild i gifen
-loop 0 = hur många ggr gifen återupprepas, i detta fall för evigt
2016040*/*/*.jpg = detta är då mapparnas och bilderna namn, i detta fall så vill jag använda bilder i mapparna för år 2016, månad 4 (April) och den X dagen i månaden. Stjärnan (*) är ett ”wildcard”. Andra stjärnan är tid på dagen och tredje är namn på alla filer i mappen, som är i filformaten jpg.

Jag använder operativ system som bygger på linux (just nu Linux Mint) och detta kommando kan ej användas i Windows, så ta inte upp kommandoprompten, för din dator förstår inte vad du menar 🙂

Ny pastebin hos mig

Ni har säkert hört talats om tjänster som tillåter använder att skicka ”copy/paste’ad” text via en länk. Länken kan vara lösenordsskyddad och/eller bara finnas i ex antal timmar/dagar. Detta är ett sätt för folk att minska långa text rader i chatsystem som IRC eller om man vill skriva något längre än vad twitter tillåter.

Det största alternativet som används heter PasteBin och är mycket populär bland internetanvändare.

En nackdel som jag ser att tjänster som dessa är att de är centraliserade och drivs av en aktör. Inte säkert att man vill lita på någon annan när det kommer till att dela text med folk, alla tycker väl inte att det är så hysh hysh kring det, men ändå, viktigt att poängtera att du INTE riktigt äger texten om den lagras någon annan, även om policies och regler skapas så kan de brytas, det bara är så.

zerobin-logo-160331Om man vill drifta en egen ”pastebin” så kan man använda sig av den öppna mjukvaran vid namn ZeroBin. Bara att ladda ner filerna och ladda upp på din egna server eller där du har din server (t.ex hos en hosting leverantör). Jag satte direkt igång en subdomän på min webbserver och laddade upp filerna för test och för mig själv när jag vill dela text på ett enkelt sätt.

Om du som besöker vill testa min ”tjänst” så kan ni besöka paste.mined.nu