Fiber ute på landet?

fiber-internet-slide

Yes, ni hörde mig, ”fiber ute på landet”. Kanske inte något speciellt år 2016, men det är premiär ute hos mina föräldrar och de håller på att installera det just nu. Någon dosa på utsidan och 2 på insidan. Vi vet dock inte riktigt vilken operatör vi ska välja här, men blir nog Bredbandsbolaget då Bahnhof inte har TV genom internet att erbjuda här ute.
Mina föräldrars hem börjar bli mer och mer en del av staden, åkrarna försvinner, hus byggs, skolor, butiker, ja ”you name it”.

Kommer nog försöka övertala min föräldrar så jag kan få ha en liten server här med lite replikering/backup och annat tjafs. Kul om man kan få använda utrymme och uppkoppling för lite off-site arbete, jag menar, vad händer om min lägenhet brinner ner eller liknande? Vart tar min data vägen, jo, poff, borta! Så ja, en replikering av data som jag backuper till min lägenhet vore ju förträffligt.

Har varit lite stilla med mina serverprojekt den senaste tiden. Jag håller på att utvärdera en lösning vid namn Zentyal där jag kör DHCP samt DNS i det lokala nätverket och det funkar just nu riktigt bra. Man kan dessutom använda OSet om man vill bygga en egen dedikerad brandvägg/router. OSet kör jag på min gamla desktop maskin, men den kommer få köra Univention snart, så Zentyal ska jag virtualisera i Univention tänkte jag. Min arbetshäst som denna site sitter på ska få det lite lättare så att säga. Behöver inte köra allt på en o samma maskin.

Uppdatering från mitt odlingsprojekt kommer nog komma upp i slutet på denna vecka.

Hydro update: Gif + omplacering

Bestämde mig för att uppdatera bloggen med en ny gif, där vi återigen ser hur det rör sig. Jag gjorde om övervakningen av plantorna till 2 bilder per timma, alltså 48 bilder per dag. Så när jag då vill göra en gif, då loggar jag in på min ”app server” (mndsxu1010, test samt blandad funktion), skriver in ett kommando (convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif), väntar en liten stund och smack-bom-bang jag har en gif som jag kan titta på:

hydro-1

Nu är det ju som så att min kamera inte är jätte bra, har ställt in den så bra jag bara kan så att det inte ska vara så himla överexponerat när solen tittar fram. Men lite svårt, sak samma. Man ser vad som händer i ”realtid” och det är det som är meningen.

Älskar att se mina plantor röra på sig, när man tittar till dem så står dom ju bara där och verkar sova, och det stämmer ju inte. Plantor växer hela tiden, konstant, och vill man se detta så måste man göra en liten timelapse gif. Gifen ovan är under denna månad (April).

Satte i ny basilika som ni ser, och har placerat om växterna lite. Skördade den stora spenaten förra veckan och skörden ligger i en sluten påse i frysen. Haha, jag är ju inte en matlagare så jag vet inte vad jag ska göra med detta, och om jag följer mitt mål så kommer jag har full produktion inom 1-3 år med kanske 10-20 plantor till. Full produktion kanske är att ta i, men tanken är ju att det ska öka med tiden och att jag kanske till och med vill ha en dedikerad lokal för detta projekt.

Jag kanske visar en liten bild på skörden av spenaten, men inte idag. Kan säga er att spenaten smakar ”grönt”, som spenat ska smaka tror jag.

Förklaring kring kommandot som jag använder:
convert -delay 20 -loop 0 2016040*/*/*.jpg hydro-1.gif

Convert = ingår i paketet ”imagemagick”
-delay 20 = tid i millisekunder innan nästa bild i gifen
-loop 0 = hur många ggr gifen återupprepas, i detta fall för evigt
2016040*/*/*.jpg = detta är då mapparnas och bilderna namn, i detta fall så vill jag använda bilder i mapparna för år 2016, månad 4 (April) och den X dagen i månaden. Stjärnan (*) är ett ”wildcard”. Andra stjärnan är tid på dagen och tredje är namn på alla filer i mappen, som är i filformaten jpg.

Jag använder operativ system som bygger på linux (just nu Linux Mint) och detta kommando kan ej användas i Windows, så ta inte upp kommandoprompten, för din dator förstår inte vad du menar 🙂