Fiber ute på landet?

fiber-internet-slide

Yes, ni hörde mig, ”fiber ute på landet”. Kanske inte något speciellt år 2016, men det är premiär ute hos mina föräldrar och de håller på att installera det just nu. Någon dosa på utsidan och 2 på insidan. Vi vet dock inte riktigt vilken operatör vi ska välja här, men blir nog Bredbandsbolaget då Bahnhof inte har TV genom internet att erbjuda här ute.
Mina föräldrars hem börjar bli mer och mer en del av staden, åkrarna försvinner, hus byggs, skolor, butiker, ja ”you name it”.

Kommer nog försöka övertala min föräldrar så jag kan få ha en liten server här med lite replikering/backup och annat tjafs. Kul om man kan få använda utrymme och uppkoppling för lite off-site arbete, jag menar, vad händer om min lägenhet brinner ner eller liknande? Vart tar min data vägen, jo, poff, borta! Så ja, en replikering av data som jag backuper till min lägenhet vore ju förträffligt.

Har varit lite stilla med mina serverprojekt den senaste tiden. Jag håller på att utvärdera en lösning vid namn Zentyal där jag kör DHCP samt DNS i det lokala nätverket och det funkar just nu riktigt bra. Man kan dessutom använda OSet om man vill bygga en egen dedikerad brandvägg/router. OSet kör jag på min gamla desktop maskin, men den kommer få köra Univention snart, så Zentyal ska jag virtualisera i Univention tänkte jag. Min arbetshäst som denna site sitter på ska få det lite lättare så att säga. Behöver inte köra allt på en o samma maskin.

Uppdatering från mitt odlingsprojekt kommer nog komma upp i slutet på denna vecka.

Flickvän. Uptime. Status.

Oj vad saker och ting kan förändras när man minst anar det. En dag för någon månad sedan skrev en tjej till mig på Badoo, nu efter en liten tid så är hon min kvinna och jag hennes man. Nu sitter jag i hennes säng och skriver detta inlägg för att jag kände att jag behövde skriva av mig lite.
Jag har ju en aning om att inte så många läser denna blogg, men jag tycker om att skriva av mig iaf.

Nu har mitt ”mainframe” varit uppe i 330 dagar utan bortfall från el. UPS, ska tilläggas att jag använder.
Skärmbild från 2016-07-24 09-44-10
I övrigt så leker med liv just nu. Jag har jobb som jag mer eller mindre trivs på rakt igenom, men som alla jobb alla har på denna planet så är inte jobbet det bästa under vissa stunder. Men då är det bra att ha saker i sitt liv som stärker en, som musik och vänner, specifik en flickvän som tar hand om en och som man kan älska och pyssla om. Nog om mig, ha de fint, tja.

Ny pastebin hos mig

Ni har säkert hört talats om tjänster som tillåter använder att skicka ”copy/paste’ad” text via en länk. Länken kan vara lösenordsskyddad och/eller bara finnas i ex antal timmar/dagar. Detta är ett sätt för folk att minska långa text rader i chatsystem som IRC eller om man vill skriva något längre än vad twitter tillåter.

Det största alternativet som används heter PasteBin och är mycket populär bland internetanvändare.

En nackdel som jag ser att tjänster som dessa är att de är centraliserade och drivs av en aktör. Inte säkert att man vill lita på någon annan när det kommer till att dela text med folk, alla tycker väl inte att det är så hysh hysh kring det, men ändå, viktigt att poängtera att du INTE riktigt äger texten om den lagras någon annan, även om policies och regler skapas så kan de brytas, det bara är så.

zerobin-logo-160331Om man vill drifta en egen ”pastebin” så kan man använda sig av den öppna mjukvaran vid namn ZeroBin. Bara att ladda ner filerna och ladda upp på din egna server eller där du har din server (t.ex hos en hosting leverantör). Jag satte direkt igång en subdomän på min webbserver och laddade upp filerna för test och för mig själv när jag vill dela text på ett enkelt sätt.

Om du som besöker vill testa min ”tjänst” så kan ni besöka paste.mined.nu

Uppdatering från mig

Har idag fått en till dator, en bärbar sådan. Testar att skriva ett random blogg inlägg och se hur det känns att skriva på maskinen. Kör Linux Mint på’n och hittills nöjd, hade tänkt köra Debian Gnome men jag gav Mint en chans.

En föredetta kollega på förra jobbet ringde och kollade läget, inget speciellt, en enkel fråga som jag kunde svara på.

Servern tickar och går, har varit uppe i:
uptime-mndsxe0001Antar att UPSen hjälper till en del, rekord slås varje dag från och med nu. Måste dock köpa mer minne te’n, och då måste man ju stänga av aset…….

Imorgon ska jag hjälpa mina föräldrar med att ta emot lite möbler som skall komma mellan 10-15, så det var lägligt att jag fick hem datorn idag så jag hann installera om den, den kom nämligen med Windows10 …

Ethereum nod uppe

Har precis satt igång en Ethereum nod på min maskin. Intressant när man kan hjälpa till med egen hårdvara, speciellt när det är decentraliserat så som ethereum eller bitcoin. Kör en bitcoin nod sen tidigare, men nu har jag då utökat för att ge ethereum nätverket lite assistans.

Just nu har jag den enda ethereum noden enligt stats.ethdev.com men det ska tydligen finnas en hel del noder som inte listas på den där listan, men den är iaf den officiella ethereum listan så känns bra att man finns där.

Ni som går in på sidan hittar min nod vid namn ”Mined.nu Ethereum Node”.

Uptime rekord inom…

Inom kort så kommer ”järnet” (mndsxe0001) gå över 100 dagars uptime. Tidigare rekord på 187 dagar ska slås denna gång annars blir jag tokig. Bara inte någon installation av hårdvara ställer till det så ska vi nog komma upp över 200 denna gång.

uptime-mndsxe0001

UPS’en funkar bra och den klarade av ett stopp på 5 minuter igår då en ”propp” gick i lägenheten. Ett råd till alla som är rädda om sin elektronik, köp en UPS. Behöver inte vara någon fet sådan, NetonNet har t.ex en för 1390 kr. Så det är bara att köpa in till TV’en, datorn eller annan utrustning som du vill skydda från Sveriges ”smutsiga” el.
(Finns även mindre produkter som har ”överspänningsskydd” i sig)

NetonNet är min huvudsakliga affär för prylar, gillar dom skarpt.